De Jager ontving donderdag een delegatie van ICBC, onder leiding van bestuursvoorzitter Jiang Jianqing. ,,Dit is een voorbeeld van de zeer vruchtbare samenwerking en goede banden tussen China en Nederland. De handelsrelatie met China is erg belangrijk voor ons en we zijn ons zeer bewust van de cruciale betekenis van financiële instellingen voor deze betrekkingen. Uiteraard hopen we dat er meer belangstelling vanuit China volgt”, aldus de CDA-minister.
ICBC had al kantoren in Frankfurt, Luxemburg en Londen. Daar komen nu kantoren in Parijs, Brussel, Amsterdam, Milaan en Madrid bij. De bank wil zich met de nieuwe Europese kantoren vooral richten op de financiering van handel tussen Chinese bedrijven en Europa. De reden dat ICBC ook in Nederland op de kaart wil staan, is volgens de bank dat ons land is uitgegroeid tot de belangrijkste handelspartner van China binnen de Europese Unie, na Duitsland.
Handel
De geschatte waarde van de handel tussen China en Nederland bedroeg vorig jaar 53 miljard dollar. In totaal werd tussen China en Europa voor een bedrag van 388,4 miljard dollar handel gedreven over de eerste tien maanden van 2010. Dat betekent een groei van bijna 33 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
,,Veel grote Nederlandse bedrijven zoals DSM, Vopak, Philips en Shell zijn al lange tijd actief in China en zij hebben een goede relatie met ICBC. Wij kunnen deze bedrijven in Nederland ook goed van dienst zijn’’, zei Zhang Weiwu, manager van het nieuwe kantoor in Amsterdam, eerder deze week. Plannen om te bankieren voor consumenten hebben de Chinezen voorlopig nog niet.
ICBC is gemeten naar marktwaarde de grootste bank ter wereld. Het concern is ook de grootste kredietverstrekker in China. ICBC telt 3,61 miljoen zakelijke klanten en meer dan 213 miljoen particuliere klanten. De bank, met een balanswaarde van ruim 1,5 triljoen euro, heeft ongeveer 18.000 filialen en bijna 387.000 mensen op de loonlijst.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl